MBT outlet online
Image default
Business / Textiles and Nonwovens

Astma verlichten en astma-aanvallen verlagen met een luchtreiniger

Astma is een aandoening aan de luchtwegen en zorgt voor benauwdheid en moeizame ademhaling bij de persoon die astma heeft. Afhankelijk van het soort astma krijgt de persoon last van de zojuist opgenoemde symptomen.

Het is daarbij zo dat veel mensen last hebben van meerdere soorten astma en de symptomen dus meerdere oorzaken kunnen hebben. Zo kan een oorzaak zijn dat je stoffen binnen krijgt waar je allergisch voor bent of dat je je veel inspant. Bij veel mensen is het echter zo dat de oorzaak van het krijgen van astma al tijdens de kinderjaren begint. Vaak zorgt het binnenkrijgen van hogere concentraties vervuilde lucht voor meer kans op het later krijgen van astma. Dat er een hogere kans op astma ontstaat en het aantal astma-aanvallen toeneemt door de vervuilde lucht, komt door het hoge aantal allergenen in de lucht door de vervuilde lucht.

Astma is al een aandoening aan de luchtwegen en de allergenen en fijnstofdeeltjes komen net in de longen en het ademhalingsstelsel terecht. Daardoor wordt een astma-aanval ‘gestimuleerd’ en komen de symptomen nog meer tot uiting. Een hoger aantal allergenen kan echter ook komen door huisdieren die huidschilfers achterlaten of door pollen.

Een astma-aanval is uiteraard geen prettige ervaring en daarom wil je aanvallen natuurlijk voorkomen. Toch is het zo dat dit niet betekent dat je geen huisdier meer kan nemen bijvoorbeeld. Een luchtreiniger is een ideale oplossing en er zijn twee technologieën die toegepast worden in luchtreinigers: Mechanische filtering en elektrostatische filtering.

Bij mechanische filtering wordt de lucht in huis door een fijn gaas (vaak een HEPA-filter voorafgegaan door een grofvuil filter) geduwd, dat de schadelijke deeltjes opvangt. Bijvoorbeeld pollen, huidschilfers van huisdieren, huisstofmijtallergenen en tabaksrook. Wanneer deze deeltjes opgevangen worden, betekent dit dat deze zich niet meer in de lucht van het huis bevinden en dus is het aantal allergenen afgenomen, waardoor de kans op astma en astma-aanvallen is afgenomen. Voor astmapatiënten is dit natuurlijk een heel interessant gegeven!

Elektrostatische luchtfilters zijn elektrisch geladen en zorgen er met deze lading voor dat de aantrekking verhoogd wordt tussen de eerder genoemde irriterende luchtdeeltjes en de filtervezels. Hierdoor stromen de irriterende (en soms schadelijke) luchtdeeltjes door de luchtreiniger en blijven ze aan de filter vastkleven. Hierdoor verdwijnen deze irriterende deeltjes uit de lucht en wordt het aantal allergenen uit de lucht verminderd. Belangrijk om te weten is wel dat de filter(s) in de reiniger op den duur vol gaat zitten en vervangen of gereinigd moet worden.

Doordat de allergenen ‘gevangen’ worden genomen in het luchtfilter zijn deze allergenen niet meer in de lucht aanwezig en kunnen deze dus niet meer ingeademd worden. Hierdoor worden de luchtwegen niet nog meer belast door de allergenen die ook nog eens in de luchtwegen gaan zitten. De kans op een astma-aanval neemt hierdoor af en de symptomen van astma zullen dus ook minder sterk naar voren komen.

In de kinderjaren zorgt een luchtreiniger er ook nog eens voor dat de algehele kans op het krijgen van astma kleiner wordt. Luchtfilters zijn dus ideaal voor mensen met astma die de kans op een aanval willen verkleinen. Sterker nog: luchtfilters zijn handig voor iedereen (en zeker voor kindere), omdat iedereen natuurlijk de kans op het krijgen van astma later wil verkleinen. Het is dus verstandig om een astma luchtreiniger aan te kopen.