MBT outlet online
Image default
Business / Textiles and Nonwovens

Radio luisteren via het internet

Radio bestaat al heel lang. Omdat verschillende mensen op hetzelfde moment bezig waren met het uitvinden en ontwikkelen van radio, is het moeilijk om een persoon aan te wijzen die het echt heeft uitgevonden. Eigenlijk komt het er op neer dat verschillende mensen, verschillende onderdelen van de radio hebben uitgevonden zoals we deze uiteindelijk kenden. Toch is de enige naam die je vaak hoort wanneer het gaat om de uitvinding van de radio, Hertz. Hij heeft namelijk de basis gelegd voor het ontwikkelen van radio. Hij ontdekte in 1887 hoe je elektromagnetische radiogolven op kunt wekken en kunt ontvangen. 

 

Toen eenmaal de basis was gelegd, heeft het nog zo ongeveer twintig jaar geduurd voordat de eerste radio-uitzending werd gehouden. In Nederland was het eerste radiostation opgericht in Den Haag. Sinds die tijd is de radio zichzelf steeds meer blijven ontwikkelen. Mensen bedachten hier verschillende toepassingen voor, bijvoorbeeld in de aanloop van de oorlog, toen werd de eerste auto met radio verkocht. 

 

Rond het jaar tweeduizend is de ontwikkeling van de radio zo ver, dat er zelfs al internetradio is. Radio luisteren via internet is toen in korte tijd erg populair geworden. Aan het begin luisterden nog niet heel veel mensen radio via het internet, dit kwam vooral doordat zij nog geen toegang hadden tot het internet. Toen het eenmaal zo ver was dat nagenoeg iedereen gemakkelijk internet kon gebruiken, stapten steeds meer mensen over van het traditionele radio luisteren naar online radio luisteren.

 

De digitalisering heeft wel tot gevolg dat radiostations steeds minder populair worden. Sinds 2015 lopen de inkomsten van radiostations door middel van bijvoorbeeld advertenties steeds verder terug. De stations moeten dus steeds meer doen om hun inkomen te behouden. Dit doen zij door dingen te doen als het organiseren van festivals, een eigen YouTube kanaal te beginnen en meer soortgelijke dingen.